Śniadanie

Placuszki ze śliwkowym kremem (plum curd) i karmelizowanymi śliwkami.

Propozycja na trochę rozpusty śniadaniowej. Pyszne placuszki podawane z kwaskowym kremem śliwkowym, powidłami śliwkowymi i karmelizowanymi śliwkami. To śniadanie na pewno cię zaskoczy. 

Na śliwkowy curd
⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 2 cytryny
⦁ 700 gram śliwek
Śliwki umyć. Przeciąć na pół i usunąć pestkę. Śliwki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru odrobine wody Gotować do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Zblendować na gładką masę.
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać śliwkowe puree.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno- śliwkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

Na placuszki
⦁ 110 g mąki pszennej
⦁ 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
⦁ 25 g drobnego cukru do wypieków
⦁ 1 roztrzepane jajko
⦁ 150 ml mleka
Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.
Smażyć nieduże placuszki na lekko naoliwionej patelni, na średnim ogniu, aż na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza. Przewrócić i smażyć do złotego koloru.
Dodatkowo
⦁ powidła śliwkowe
⦁ karmelizowane śliwki
Placuszki podane ze śliwkowym kremem, powidłami śliwkowymi i karmelizowanymi śliwkami

P1014039.JPG

P1014027.JPG

 

 

No Comments Found

Zostaw komentarz