Drugie dania Dania rybne Wegetariańskie

Pomidorowe risotto

Pomidorowe risotto . Uwielbiam pomidory stąd propozycja na pomidorowe risotto. Wyrazisty smak, kremowa konsystencja. Dodatek suszonych pomidorów i pasty tagine świetnie podkręcają smak. Można zjeśc jakos samodzielne danie lub dodać rybę czy kurczaka. U mnie podanew jednej wersji anchovis a w drugiej z dorszem. Posypane serem feta. Obie wersje zostały zaakceptowane przez guru kulinarne ( czytaj Króliś doświadczalny ) i pożarte w zastraszającym tepie łacznie z wylizaniem talerzyka

Filmik jak zrobić risotto https://www.youtube.com/watch?v=WaHMLHzGBsY

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 3/4 szkl ryżu arborio
  • 1 por pokrojony w plasterki
  • 5 pomidorów winnych pokrojonych na ćwiartki
  • 7 suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki
  • szczypta szafranu
  • 400 ml bulionu
  • 2 łyzki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty tagine
  • 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1/ 2 szkl białego wina
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/ 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania / Instructions:

  • Masło rozpuścic na patelni. Na rozgrzane masło wrzucić pora. Zeszklić. Dodać czosnek i zioła prowansalskie. Chwilę razem przesmażyć i wsypać ryż. Smażyć przez 3 minuty.Dodać wędzoną paprykę. Następnie wlać wino i odparować. Wrzucić świeże pomidorki. Przemieszać. Dodać szczyptę szafranu. Wlać część bulionu. Gotować aż ryż wchłonie płyn. Dodać część pomidorowej passaty. Wymieszać i dusić kilka minut. Doprawić pieprzem. Dodać kolejną porcję bulionu i gotować do wyparowania płynu. Dodać suszone pomidory. Czynność z bulionem i passatą powtarzać do wyczerpania płynu. Dodać pastę z suszonych pomidorów, wymieszać. Wsypać gałkę muszkatołową. Gotować łącznie ok 30 minut. Pod koniec dodać pastę tagine.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating