Wieprzowina w sosie chrzanowym


Wieprzowina w sosie chrzanowym to rewelacyjny pomysł na rozpływające się w ustach mięso, podawane w kremowym sosie. Do przygotowania tej potrawy najlepiej sięgnąć po polędwiczki, które są niezwykle delikatne. Co ważne, nie można ich zbyt długo gotować, bo mogą być zbyt suche. Przepis na polędwiczki w sosie chrzanowym jest bardzo prosty, a więc poradzi sobie z nim osoba nawet bez doświadczenia kulinarnego. To pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny, a nie tylko od święta. Mięso wieprzowe w sosie chrzanowym można podawać z wieloma różnymi dodatkami.

Wieprzowina w sosie chrzanowym- potrzebne składniki

Czas przygotowania dania: 40 minut

Liczba porcji: 3-4

Kaloryczność kcal: 185 w 100g

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 2-3 łyżki tartego korzenia chrzanu,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego (do smażenia),
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • koperek.

Wieprzowina w sosie chrzanowym- sposób przygotowania

Mięso wieprzowe i śmietanę należy wyjąć na około pół godziny wcześniej z lodówki, przed zabraniem się do przygotowywania potrawy. Kaloryczność dania została podana orientacyjnie, wiele zależy od wagi polędwiczki. Z podanych składników wychodzą 3 większe lub 4 mniejsze porcje.

Sposób przygotowania:

1. Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z włókien, po czym kroimy ją w poprzek na plastry (grubość ok. 1,5 cm).

2. Wszystkie plastry mięsa rozbijamy delikatnie tłuczkiem, po czym prószymy z obu stron przyprawami (łyżka oregano, pół łyżki soli oraz pieprzu).

3. Teraz możemy nagrzać patelnię. Wybieramy tą sporych rozmiarów z grubym dnem. Ustawiamy wysoką moc palnika i rozgrzewamy olej. Na rozgrzaną już patelnię wkładamy przygotowane plastry mięsa wieprzowego. Co ważne, polędwiczki powinny być ułożone blisko, koło siebie, jednak nie mogą na siebie nachodzić.

4. Mięso wieprzowe smażymy przez ok. 30 sekund, po czym obracamy na drugą stronę i smażymy ten sam czas. Następnie zdejmujemy je na głęboki talerz. Tak samo postępujemy z resztą kawałów mięsa. Plastry w ten sposób będą już wstępnie zarumienione, później je dobrze dosmażymy.

5. Zmniejszamy moc palnika i korzystając z tej samej patelni, dodajmy na nią 2 łyżki masła klarowanego. Po roztopieniu masła dodajemy do niego łyżkę mąki, po czym dobrze mieszany (używając do tego drewnianej łyżki). Mąką mieszamy, aż do momentu powstania gładkiego sosu, bez jakichkolwiek grudek.

6. Na patelnię wlewamy 1/4 szklanki lekko ciepłej wody, po czym mieszamy całą zawartość patelni. Dodajemy także chrzan, a jego ilość zależy od zawartości korzenia chrzanu w słoiczku (taka informacja znajduje się na opakowaniu). Lepiej dodać jego mniejszą ilość i sprawdzić uzyskany efekt i w razie potrzeby dać go trochę więcej.

7. Na patelnie z sosem wykładamy przysmażone już mięso wieprzowe, wraz z sosem, który pozostał na talerzu. Ustawiamy palnik na średnią moc, po czym mieszamy i przykrywamy mięso. Całość zostawiamy na ok. 2 minuty.

8. Następnie dodajemy jeszcze 100 ml śmietanki kremówki 30%. Mieszamy sos i degustujemy go. Możemy go doprawić do smaku, jeśli danie tego wymaga. Dodajemy jeszcze przypraw czy startego chrzanu (opcjonalnie). Po zagotowaniu wyłączamy sos chrzanowy z polędwiczkami.

Gotowe!

Wieprzowina w sosie chrzanowym- propozycja podania

Polędwiczki w sosie chrzanowym najlepiej podawać na gorąco ze swoimi ulubionymi dodatkami. Mogą to być ziemniaki w mundurach, puree ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka, kasza gryczana czy kasza jęczmienna. Potrawa ta smakuje także doskonale podawana ze sałatką z kapusty, burakami, ogórkiem kiszonym marchewką z groszkiem, zieloną fasolką szparagową, komosą ryżową. Wieprzowina w sosie chrzanowym smakuje też wyśmienicie na drugi dzień po podgrzaniu, można ją wówczas podać z innymi dodatkami. Smacznego!

Wieprzowina w sosie chrzanowym- co warto wiedzieć o tym daniu?

Korzeń chrzanu pospolitego ma wiele dobroczynnych właściwości, które wspierają zdrowie człowieka. Chrzan jest świetnym sposobem na chore zatoki. Należy on do tej samej rodziny co rzodkiewka i kapusta, jest doceniani z uwagi na swoje działanie antynowotworowe. Polędwiczka wieprzowa to mięso o sporej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe stanowi bogactwo witamin z grupy B i żelaza. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszelkich tkanek znajdujących się w organizmie. Oprócz tego polędwiczka wieprzowa nie zawiera zbyt dużo tłuszczu. Jest więc polecane dla osób z wysokim poziomem cholesterolu oraz dbających o sylwetkę.

Wyborne polędwiczki z sosem chrzanowym jest rewelacyjnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. To danie niezwykle aromatyczne i doskonale komponujące się z wieloma warzywnymi dodatkami. Można je spożywać od razu po przygotowaniu, jak i przechowywać przez 2-3 dni w lodówce. Aromatyczny przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie chrzanowym zachwyci wszystkim miłośników delikatnego mięsa oraz jedwabiście gładkich sosów śmietankowych. Ostrzejszy smak sosu chrzanowego doskonale podkreśla smak wysokiej jakości wieprzowiny.


Leave a Reply

Your email address will not be published.