Drugie dania Dania mięsne

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z karczochami

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z karczochami to bardzo smaczne i wyraziste danie, dzięki dodatkowi ostrej musztardy. Smak dania podkręca również dodatek whisky. Całośc tonują pieczarki, karczochy i kremowa śmietanka.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z karczochami

  • 1 polędwiczka wieprzowa (450 g)
  • grubo zmielony pieprz
  • 1 słoik karczochów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki masła
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki whisky
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%

Sposób wykonania / Instructions:

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z karczochami

  • Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i odłożyć.
  • Pieczarki pokroić na plastry i podsmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Gdy będą już zrumienione i odparowane dodać masło i obsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
  • Na tę samą patelnię wlać dodatkową łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą.
  • Wlać whisky i odparować. Dodać musztardę i wymieszać. Włożyć pieczarki, karczochy oraz śmietankę kremówkę i zagotować. Pogotować ok 30 min aż sos trochę zgęstnieje.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating