Drugie dania

Potrawka warzywna z piersią z kurczaka

Potrawka warzywna z piersią z kurczaka. Pomysł na taki warzywny gulasz z czerwoną fasolą, szparagowa fasolą, soczewicą, brukselką i pomidorami. Wszystko duszone ze śmietanką i pastą tagine. Taka potrawkę można zjeśc z kromka świeżego chleba, jak ja lub z piersią z kurczaka jak mój domowy mięsożerca.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na potrawkę

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 100 gramów czerwonej (ugotowanej fasoli ( może być z puszki ))
  • 100 gramów ugotowanej soczewicy
  • 100 gramów ugotowanej fasoli szparagowej
  • 100 gramów ugotowanej brukseli przekrojonej na pół
  • 100 gramów pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 100 ml smietanki 36 % do sosów
  • 2 łyżki pasty tagine
  • kilka suszonych pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 1/4 łyzeczki papryki słodkiej
  • szczypta chili w proszku do smaku
  • szczypta imbiru
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta mieonego kminu rzymskiego
  • sól do smaku
  • olej

Na pierś z kurczaka :

  • 2 piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonrgo rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyzki sosu sojowego jasnego

Sposób wykonania / Instructions:

Na potrawkę

  • Na goracy olej, na glebszej patelni wrzucic pokrojona cebulę w kostkę. Zeszklic. Dodac pomidorki. Dusic razem z cebula ok 5 minut. Dodac czerwona fasole, soczewice i przyprawy. Chwile razem dusic co chwile mieszajac. Dodac pozostałe warzywa. Dusic kilkanascie minut, w razie czego dodac odrobine wody lub bulionu jak za bardzo odparuje z plynu. Pod koniec dodac smietanke. Pogotowac kolejne kilka minut i na koniec dodac paste tagine

Na pierś z kurczaka :

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę




No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating