Ciasta

Proste ciasto z czerwoną porzeczką

Proste ciasto z czerwoną porzeczkąJak jest w Konefkowym domu cisza, tak z tych podejrzanych, to znaczy, że zło pierdzielnie znienacka. W roli zła występuje OCZYWIŚCIE Imć Króliś (doświadczalny). Tu chyba nikt nie ma żadnych wątpliwości. Była sobie taka słodka, miła cisza i nagle yebut …coś walnęło było. Konefka w te pędy poleciała w miejsce, z którego usłyszała charakterystyczny huk a tam znalazła wywalonego na pysk Królisia wydającego z paszczy jakieś dźwięki rzężenia.
Dźwięki rzężenia nie były niczym innym, tylko skargami Królisia, że w domu nie ma ani okruszka ciasta i On biedny zaraz zemrze (Obiecanki, cacanki…już nie raz raz tak menda obiecywała). Rozwalony, udający na posadzce Króliś jest elementem zawadzającym i żeby się go pozbyć, Konefka na szybko zrobiła prościutenkie ciasto z kilku składników z czerwoną porzeczką . Porzeczkę możecie zastąpić na luzie innymi owocami. Tu cała robotę robi masełko, które nadaje ciastu taki fajowy maślankowy smaczek. Podłoga Konefki została uratowana bo Króliś z całą tortownica przeniósł sie do pokoju i mamrotał do ciasta jakieś zaklęcia jak stwór z Władca pierścieni …mój sssskarbie czy coś w ten deseń. Olać…ważne, że już nie zalegał na kuchennej posadzce.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 400 g czerwonej porzeczki plus kilka gałązek do dekoracji
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy
  • 2 łyżki brązowego cukru

Sposób wykonania / Instructions:

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i cynamon i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto i wyłozyć owocami. Na owoce wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła, które posypać brązowym cukrem.
  • Piec przez 40 minut- 1 godzinę do suchego patyczka.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating