Ciasta

Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami. No takie proste to ciasto jak konstrukcja cepa ( nie, nie czepiam się w tym zdaniu Królisia). Kilka składników, “pinć” minutów merdolenia mikserem, kolejne “pińć” potrzebne na obranie i pokrojenie jabłków w plasterki i już możecie wstawaic ciasto do piekarnika. Prawda, że bułka z masłem? Nawet Króliś (doświadczalny” znany jaki dwie lewe rączki by sobie z tym poradził. Serio, serio…No i kolejne “pińć” minut na zeżarcie ciasta przez Królika…no dobra “dzisińc” bo żłopał w tym czasie kawę i oglądał jednym okiem na Wspólnej i się na chwilę zawiesił. Powiem Wam, że jedno z bardziej wilgotnym i mięciutkich ja królisiowe futerko ciast jakie jadłam. Tak…dostapiłam tego zaszczytu, że uchował się dla mnie jeden kawałek, bo Króliś tak był zafascynowany akcją serialu, ze nie zauważył, że jeden kawałek wyparował. Ciasto polecam do kawy i ulubionego tasiemca.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 180 g miękkiego masła
  • 180 g brązowego cukru
  • 3 średnie jajka
  • 110 g mielonych migdałów
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka obrane (przekrojone na pół i pokrojone w plasterki)

na lukier

  • 1/ 4 szkl słodkiej śmietanki
  • cukier puder opcjonalnie

dodatkowo

  • pokruszone pistacje

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating