Drugie dania

Przegrzebki z sosem pomidorowym

Przegrzebki z sosem pomidorowym. No Cię pierun jasny. Króliś (doświadczalny) to jest w czepku rodzony. Danie, że klękajcie narody. Na zadupiu Konefkowym, gdzie psy czterema literami szczekają powiało WIELKIM ŚWIATEM. “Marian, tu jest jakby luksusowo” … Delikatne przegrzebki z charakternym sosem pomidorowym z dodatkiem kuskusu. Co prawda nie robiły tego 25 letnie dziewice na południowym brzegu Gangesu, z kwiatami lotosu wplecionymi we włosy i nie padał w tym czasie różowy deszcz, ale i tak zdaniem Królisia było smacznie

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos pomidorowy

  • 400 g świeżych (dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi)
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oliwa
  • po szczypcie soli (pieprzu oraz cukru)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka miodu

Na przegrzebki

  • 10 szt przegrzebków
  • klarowane masło
  • sól do smaku

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos pomidorowy

  • Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Dodać miód. Jęsli potrzbujecie dodać więcej sprobujcie jak smakuje sos. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec zblendować na gładką masę

Na przegrzebki

  • Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i podawac z sosem pomidorowym
  • Ja podałam dodatkowo kuskusz pomidorami, ale mozna również zjeśc z grzankami z masłem

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating