Śniadanie Ciasta

Dyniowe bułeczki z nadzieniem serowym

Dyniowe bułeczki z nadzieniem serowym. Jedne z lepszych drożdżówek, jakie ostatnio jadłam. Podczas porządków z szafkach, znalazłam puszkę dyniowego puree. Dzieki temu znalezisku, powstały delikatnem puszyste i obłednie smaczne dyniowe bułeczki z nadzieniem z białego sera.

Ilość porcji / Servings – 14
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • Na bułeczki
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 12 g drożdży suchych
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 3/4 szklanki mleka (letniego)
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 1/4 łyżeczki soli

Na nadzienie serowe

  • 200 g twarogu lub sera philadelphia
  • 1 budyn waniliowy
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g masła

Sposób wykonania / Instructions:

Na bułeczki

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić. Pod koniec wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz. Zarobić ciasto, tak by było miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobic kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce. Przykryć ręczniczkiem kuchennym aż podwoi objętość (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Na nadzienie serowe
  • Twaróg włożyć do miski, dodać budyn, cukier puder oraz miękkie masło. Miksować przez ok. 1 minutę.
  • Następnie podzielić wyrośniete ciasto na pół, rozwałkować oba kawałki i wyciąć kólka. W środku zrobić zagłebienie i umieścic nadzienie serowe
  • Bułeczki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego
  • Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200ºC i przez około 13 minut
  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Sprzęt jakiego użyłam do zrobienia kształtu bułeczek

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating