Chleby Wegetariańskie

Puszysty chleb pomidorowy

Puszysty chleb pomidorowy. Mega puszytsy, mega pomidorowy i fajny żeby zapchać Króliką ( doświadczalnego ) Wsadzić Królikowi do paszczy taki jeden kawałek i cisza murowana na jakiś czas. Każda minuta ciszy z Królikiem na wagę złota, więc jak widzicie, że menda przełyka, to pakujecie mu do paszczy kolejny kawałek i delektujecie się kolejnymi minutami radosnego, niczym nie zmąconego spokoju. Dodatkowym atutem jest fakt, że jak już Króliś się odettka, to mu pienknie z paszczy jedzie ziołkami, których użyliście do zrobienia chlebka. Królis pachnie świeżo i wiosennie, zaoszczędzicie na miętowej gumie. Same plusy jak widzicie, więc brać się do roboty, bo chlebek łatwy w zrobieniu i fajnie wygląda.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
2 hrs 30 mins
Czas całkowity / Total time: 3 hrs 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 450 g mąki chlebowej
  • 15 g cukru
  • 10 g saoli
  • 8 g suchych drożdży
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 22 g oliwy z oliwek
  • 120 – 170 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 45 g sera parmezan

Sposób wykonania / Instructions:

  • W misie maszyny do chleba umieścić passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, sól, cukier, mąkę, zioła. Dodać oliwę i wodę. Na końcu dodać ser i drożdże. Ja ustawiam maszynę na program półtoragodzinnego wyrabiania ciasta z podgrzewaniem.
  • Jeśli nie macie maszyny do chleba na blat wysypujecie suche składniki ( bez drożdży ) na to mokre i na koniec drożdże. Wyrabiacie na gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawiacie na godzinę do wyrosnięcia. Po tym czasie postępujecie dokładnie tak samo jak po wyciągnięciu z maszyny.
  • Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kuleczkę. Kulki umieścić w formie z kominem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 20 min. Po wyjęciu chleba przesmarować oliwą.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating