Pyszne ciasto do pizzy


9 lutego przypada święto jednego z najpopularniejszych dań świata, mianowicie jest to Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ta potrawa cieszy się swoją sławą w niemal każdym zakątku świata. Nie ma osoby, która nie uwielbiałaby smaku tego pysznego placka. Wszechstronność pizzy polega na tym, że może być przygotowywana na milion różnych sposobów przez profesjonalistów jak i domowych amatorów. Jej główną zaletą jest to, że można ją przygotować według własnych preferencji i smaków. Cienkie czy grube ciasto, skromna Margherita, bądź zawalona składnikami pizza zawsze znajdzie swojego smakosza!

Najlepszy przepis na domowe ciasto do pizzy 

Składniki na ciasto, suche: 

  • 25 gram świeżych drożdży lub 7 gram drożdży suchych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 250 gram mąki pszennej
  • szczypta soli

Składniki na ciasto, mokre:

  • 150 mililitrów ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie krok po kroku

Jeżeli zdecydowaliśmy się na użycie świeżych drożdży powinny one posiadać pokojową temperaturę. Ciasto drożdżowe na pizze zaczynamy od przygotowania rozczynu, składającego się z rozpuszczonych w ciepłej wodzie drożdży, cukru oraz dwóch łyżek mąki. Składniki należy dokładnie wymieszać, przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na około dziesięć minut do wyrośnięcia. 

Do miski przesiewamy resztę mąki i obsypujemy szczyptą soli. W środku suchych składników tworzymy wgłębienie, tak aby wlać w nie rozczyn. Mieszankę przykrywamy mąką, a następnie przy pomocy łyżki od około dwóch do trzech minut mieszamy składniki. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy. 

Ciasto można wyrobić używając miksera planetarnego, bądź przy użyciu własnych rąk. Stosując się do drugiej opcji stół lub specjalnie przygotowaną stolnicę oprószamy mąką. Na tak przygotowane miejsce pracy wkładamy ciasto i wyrabiamy je przez około dwadzieścia minut, aż ciasto na pizze będzie elastyczne i gładkie. 

Kule ciasta umieszczamy w dużej misce, przykrywamy ściereczką oraz przez około jedną godzinę musimy pozwolić mu wyrosnąć. 

Tak wyrośnięte według przepisu ciasto na pizze ponownie wykładamy na stolnicę i przez chwilę rozgniatamy w rękach. Dużą uformowaną z ciasta kulę dzielimy na dwie części i obie odkładamy pod ściereczkę na około siedem minut. 

W między czasie przesmarowujemy blaszki minimalną ilością masła, bądź oliwy. Wyrośniętą kulkę ciasta ręcznie zaczynając od środka, rozprowadzamy po całej powierzchni dna. W ten sposób powstaje idealne ciasto na pizzę. 

Propozycje podania pizzy

Płaski placek jest na tyle elastycznym daniem, że ciasto na pizze może być podawane z czym sobie zażyczymy. Dodatki zależne są od naszego indywidualnego gustu i smaku. Klasycznym rodzajem pizzy jest Margherita, składająca się z najprostszych składników, takich jak pomidory, mozzarella, bazylia. Poza tym, do najczęściej wybieranych dodatków do pizzy należą pieczarki, szynka, salami, papryka oraz cebula. Aby uintensywnić smak pizzy, często dodawane są do niej przeróżne zioła, na przykład suszone oregano. 

Każdy kraj posiada własną kulturę, jak i propozycję podawania i spożywania pizzy. Oczywiście danie to głównie przypomina kształt okręgu, jest tak przede wszystkim we Włoszech. Natomiast nie można ukryć, iż w polskich domach często wyrabiana jest w prostokątnych blachach. Polacy równie często nie wyobrażają sobie spożycia pizzy bez sosików, takich jak ketchup czy dresing czosnkowy. Aczkolwiek coraz częściej sosy zastępowane są poprzez odpowiednio przygotowane oliwy smakowe. 

Pizza, a to ciekawe!

Jak powstała pierwsza pizza? 

Jeżeli zapytamy kogoś gdzie powstała pizza, oczywiście możemy spodziewać się odpowiedzi, że we Włoszech. Nie jest to błędna odpowiedź, ale należy wiedzieć, że już w starożytnej Grecji oraz Egipcie wypiekano coś na wzór pizzy. Pierwowzorem był placek wypiekany z dwóch składników: mąki i wody. Niechlubnie w tamtym okresie pizza stanowiła posiłek spożywany przez biedniejszych mieszkańców Neapolu. 

Po raz pierwszy w 1889 roku stworzono przepis na pizzę włoską. Piekarz Raffaele Esposito dostał zlecenie wykonania pysznej pizzy na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Danie powstało w kolorach włoskiej flagi, przy użyciu czerwieni pomidorów, zieleni bazylii i bieli sera mozzarelli. W taki sposób powstała nasza aktualna, klasyczna wersja pizzy Margherita.

Pizza w rekordzie Guinnessa

Jak wiadomo w księdze rekordów Guinnessa udokumentowane są najróżniejsze rekordy świata, więc jakby mogło zabraknąć wspominki o najpopularniejszym daniu świata! Wpis został umieszczony za przyczyną kucharzy z USA, a dokładniej miejscowości Fontana w stanie Kalifornia. Specjaliści od pizzy w 2017 roku wyrobili największą pizzę na świecie. Mierzyła ona 1930 metrów długości. Do jej produkcji użyto: 

  •  8 ton ciasta,
  • 2.5 tony sosu pomidorowego,
  • 1.5 tony mozzarelli.

Nowa odmiana pizzy

Ludzie zaczynają więcej zwracać uwagę na to co jedzą i jak jedzą. Próbujemy w naszą dietę wrzucać jak najwięcej zdrowej żywności, a jak wiadomo najzdrowsze są owoce i warzywa. I w ten oto sposób nawet najpopularniejsze “fast foody” stają się pożywne i wartościowe. Zamiennikiem drożdżowego ciasta na pizze jest pizza z kalafiora. Ostatnimi czasy cieszy się ona dużą popularnością, ponieważ jest pyszna i prosta w wykonaniu. Do wyrobienia spodu potrzebny jest w głównej mierze kalafior i tarty parmezan.