Pyszne gofry


Chrupiące gofry to pyszne danie cieszące podniebienia tych najmłodszych, jak i nieco większych. Ich tajemnica tkwi przede wszystkim w przepisie. Można je jeść zarówno na wakacjach, jak i przygotowując samodzielnie w domu, również w okresie jesiennym czy zimowym. Dzięki nim powrócimy myślami do ciepłych dni, jak i smaków dzieciństwa. Do ich przygotowania niezbędna jest również odpowiednia maszyna, a najlepiej sprzęt o mocy minimum 1100-1300W. Polecane są zwłaszcza duże i żeliwne sprzęty, z których wychodzą najlepsze przysmaki. Podstawą chrupiącego wafla jest dobrze przygotowane ciasto na gofry. Przysmak powinien być w środki delikatny i lekki, natomiast z zewnątrz musi być chrupiący. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na gofry, które posmakują całej rodzinie.

Przepis na gofry- składniki

Do przygotowania chrupiących gofrów będziemy potrzebowali:

  • 2 średnie jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej, czyli ok 300 g,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki oleju do ciasta plus trochę do posmarowania urządzenia,
  • 2 szklanki mleka, albo 1 szklankę mleka i 1 szklankę wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Przepis na chrupiące gofry

Jak zrobić gofry, które zasmakują wszystkim domownikom? Oto prosty przepis, wystarczy, że będziemy wykonywać czynności zgodnie z kolejnością.

1. Pamiętajmy o tym, iż wszelkie składniki na wafle muszą być w temperaturze pokojowej. Należy więc wcześniej wyjąć z lodówki jajka i mleko. Ważne jest także, trzymanie się gramatury! Składniki przed połączeniem dobrze odmierzmy, aby nasze gofry wyszły idealne.

2. Oddzielamy białka jajek od żółtek, po czym białka ubijamy z domieszką soli na sztywną pianę. Zaczynamy od niskich obrotów miksera, po czym stopniowo je zwiększamy. Ubicie piany zajmie nam około 2-3 minut, po tym czasie powinna być ona sztywna. Możemy to sprawdzić, poprzez odwrócenie miski do góry nogami. Ubite białka odkładamy na bok, przydadzą nam się później.

3. Teraz przystępujemy do mieszania wszystkich suchych składników. A więc łączymy ze sobą proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę pszenną. Co ważne, proszek do pieczenia musi być dobrze zmieszany z ciastem.

4. W kolejnym kroku do masy dodajemy mleko albo mleko i wodę, żółtka jajek i olej. Mieszamy wszystko dokładnie mikserem, po czym delikatnie dodajemy ubite jajka. Do ich wymieszania używamy łyżki i mieszamy, tak aby ciasto było dalej puszyste.

5. Kiedy już przygotujemy ciasto, nadchodzi pora na włączenie gofrownicy. Rozgrzewamy ją i przed smażeniem pierwszej partii, wlewamy na nią odrobinę oleju. Chochlą nalewamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor przez parę minut. Dokładny czas zależy oczywiście od danego sprzętu i jego mocy. Co ważne, nigdy nie wolno otwierać gofrownicy podczas pieczenia! Pamiętajmy, że przed wlaniem ciasta musi być ona także odpowiednio nagrzana. Tylko wtedy wyjdą nam cudownie chrupiące gofry, a nie gumowe.

6. Na koniec, tak przygotowane wafle ostudzamy na kratce. Po ostudzeniu będą pysznie chrupiące. To, z czym je podamy, zależy od naszych własnych preferencji. Życzymy smacznego!

Ciasto na gofry- wskazówki

Dobry przepis na gofry domowe to nie wszystko. Podczas ich przygotowywania można popełnić pewne proste błędy, przez które nie wyjdą nam one takie, jakie powinny być. Ważną rolę odgrywa tutaj gofrownica o odpowiednio dużej mocy, a więc im jest ona większa, tym lepiej. Najlepsze są modele o mocy 1000-1300W. Pokrywa gofrownicy powinna być ciężka, gdyż te lżejsze podczas smażenia wafli unoszą się go góry, przez co ciasto nie jest odpowiednio smażone. Przed pierwszą partią ciasta, powierzchnia gofrownicy musi zostać dokładnie posmarowana olejem. Częstym błędem jest zbyt słabo nagrzana gofrownica, przez co gofry są niewystarczająco wypieczone. Podczas smażenia nigdy nie wolno otwierać gofrownicy. Co ważne, ciasto najlepiej piec od razu po jego przygotowaniu. Jeśli będzie stało zbyt długo, wówczas straci sporo pęcherzyków powietrza, a więc gofry nie będą tak puszyste, jakbyśmy tego chcieli.

Gofry- ciekawostki

Gofry to chętnie wybierana przekąska jedzona często nie tylko w naszym kraju, ale również w Niemczech, Belgii czy Francji. Gofry pruskie wypieka się w województwie warmińsko-mazurskim, a w roku 2017 znalazły się na liście produktów tradycyjnych. Co ciekawe, gofry cieszą się też ogromnym zainteresowaniem w Stanach Zjednoczonych. W restauracjach Waffle House co minutę sprzedawanych jest przeciętnie aż 145 wafli. Z uwagi na swoją niebywałą popularność, 25 marca na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra.

Gofry- sposób podania

W Polsce przysmak ten najchętniej zjadany jest na słodko. Wafel można podać z bitą śmietaną, cukrem pudrem, orzechami, marmoladą, dżemami (agrestowy, poziomkowy, malinowy, truskawkowy) i owocami. Pięknie prezentować się będą na nim takie owoce jak borówki, truskawki, maliny czy jagody. Można je podawać właściwie z każdym owocem, nawet tymi kwaśnymi, gdyż w połączeniu z bitą śmietaną i tak będą stanowiły słodki deser. Kwaśne dodatki świetnie sprawdzą się w przełamaniu ich słodkiego smaku. W sposobie podawania gofrów panuje pełna dowolność. Możemy wykorzystać również miód czy posypać bitą śmietanę kakao. Do ich podania sprawdzi się także czekolada, którą można polać owoce.


Leave a Reply

Your email address will not be published.