Pyszne naleśniki


Słodkie wspomnienie z dzieciństwa, czyli kilka trików na najlepsze domowe naleśniki

Słysząc słowo naleśniki powracają wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to rozsmakowywaliśmy się w tym pysznym daniu przyrządzanym przez nasze mamy oraz babcie. Większości z nas naleśniki kojarzą się dlatego jako przysmak na słodko. W polskiej tradycji najczęściej są to naleśniki z twarożkiem i jabłkami lub owocowym dżemem. Danie to jest jednak bardzo uniwersalne i można przygotować je na wiele sposób.

W literaturze kulinarnej i Internecie trafimy na przepisy na naleśniki w wielu odsłonach, zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Nic dziwnego, że powstało dotychczas tak wiele pomysłów biorąc pod uwagę fakt, że naleśniki to jedno z najstarszych dań świata. To przysmak niezwykle prosty i szybki w wykonaniu pod warunkiem, że znamy sekret na idealnie puszyste ciasto naleśnikowe oraz opanowaliśmy triki niezbędne podczas samego smażenia.

Przepis na puszyste naleśniki. Niezawodny od lat

Jeśli chcemy, żeby nasze naleśniki wyszły idealne najważniejszą rzeczą jest odpowiednie zachowane proporcji składników. Stosując się do poniższego przepisu z pewnością ciasto naleśnikowe będzie puszyste i rozciągliwe. Do jego przygotowania potrzebne jest tylko kilka podstawowych składników, przez co jest prosty, tani i co istotne nie wymaga od nas wiele czasu. Wystarczy trzymać się zalecanych proporcji, zmiksować wszystkie składniki i mamy gotowe puszyste ciasto na naleśniki. A oto przepis, w którym dowiecie się jak zrobić ciasto na naleśniki będące doskonałą bazą wielu smakowitych wariantów tego popularnego dania. To także idealne naleśniki na krokiety.

Lista składników

  • mąka pszenna – 1 szklanka i 2 łyżki
  • 3 jajka średniej wielkości
  • mleko – 1 szklanka
  • woda – 1 szklanka (najlepiej woda gazowana, która doda ciastu puszystości)
  • olej roślinny – 4 łyżki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Do dużej miski wsyp 1 szklankę i jeszcze 2 łyżki mąki pszennej, najlepiej tortowej, a następnie wbij trzy średniej wielkości jajka. W dalszej kolejności wlej pełną szklankę mleka oraz pełną szklankę wody. Najlepiej wybrać gazowaną, ponieważ dzięki niej ciasto na naleśniki będzie doskonale puszyste. Na końcu dodaj 4 łyżki dowolnego oleju roślinnego i dosłownie szczyptę soli. Zamiast oleju roślinnego możemy użyć również roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego.

Wszystkie składniki należy bardzo dokładnie miksować przez kilka minut na małych obrotach, aż do momentu, kiedy nie będą dostrzegalne żadne grudki. Masa musi być idealnie gładka. Kiedy osiągniemy już należyty efekt najlepiej odstawić ciasto na około pół godziny. Jeśli bardzo nam się nie spieszy możemy pominąć ten punkt, ale sprawdzonym jest fakt, że dając ciastu czas na odpoczynek osiągnie ono najlepszą konsystencję do smażenia.

Kiedy masa na naleśniki jest już gotowa można przystąpić do smażenia. Należy przygotować odpowiednią patelnię. Warto podkreślić, że najlepiej spisują się te z cienkim dnem. Ważne jest również, abyśmy w swojej kuchni mieli taką, która przeznaczona jest tylko i wyłącznie do smażenia naleśników. Używając jednej do wszystkiego często zdarza się, że naleśniki później przywierają do patelni i w żaden sposób nie można ich oderwać. Wtedy cała nasza praca pójdzie na marne.

Wracając do samego procesu smażenia. Na początku należy patelnię porządnie rozgrzać, ale na średniej mocy palnika, tak aby ciepło było rozprowadzone równomiernie. Teraz, najlepiej przy pomocy małej chochli, odmierzając odpowiednią ilość płynnego ciasta rozlewamy go równomiernie na patelni. Smażąc kolejne naleśniki pamiętajmy o kilku ważnych wskazówkach:

  • Pierwszą warstwę smażymy około 50-60 s. Druga strona już nie wymaga tyle czasu, dlatego skracamy go o mniej więcej połowę.
  • Przed każdą kolejną porcją należy dokładnie przemieszać ciasto.
  • Wylewając każdą kolejną chochlę ciasta należy unieść patelnię nad palnik i przechylić ją w ten sposób, aby ciasto mogło swobodnie rozprowadzić się po całym dnie naczynia                                                                                                                                                                                                                  

Z takiej ilości składników otrzymamy około 15 porcji. Teraz wystarczy puścić wodze fantazji i na bazie tego ciasta tworzyć nieskończoną liczbę naleśnikowych wariantów.

Naleśniki w różnych odsłonach

Przepis na naleśniki na słodko

Znając już przepis na idealnie puszyste ciasto naleśnikowe możemy zacząć eksperymentować w kuchni i tworzyć przepyszne, różnorodne warianty tego dania. Bez wątpienia najpopularniejsze są naleśniki w słodkiej postaci. Poniżej niezawodny przepis na rozpływające się w ustach, najlepsze naleśniki dla dzieci. Ciasto należy przygotować trzymając się powyższych wytycznych. Przejdźmy zatem do słodkiego farszu.

Lista składników 

  • twaróg półtłusty – 250 g
  • jogurt naturalny – 3 łyżki
  • śmietana 18% – 3 łyżki
  • duże jabłko – 1 sztuka
  • cukier waniliowy – 1 małe opakowanie (20 g)
  • cynamon – mała łyżeczka
  • dowolna konfitura lub dżem owocowy

W miseczce starannie rozrób widelcem twaróg, a następnie dodaj jogurt naturalny oraz śmietanę. Jabłko zetrzyj na tarce o małych oczkach i dołóż do sera. Posyp całość cukrem waniliowym oraz cynamonem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem twarogowym wysmaruj każdy naleśnik, a następnie pozawijaj je w tradycyjne ruloniki. Na wierzchu wszystkich naleśników nałóż po kleksie ulubionego dżemu lub konfitury. Polecam również zamiast owocowych dodatków wypróbować wariant z nutellą.

Prosty przepis na naleśniki wytrawne

Tak, jak w przypadku naleśników na słodko znajdziemy niezliczoną ilość propozycji na naleśniki w wersji wytrawnej. Podawane z mięsem, farszem warzywnym, serem żółtym, grzybami, kapustą oraz doprawione rozmaitymi ziołami zawsze zachwycają mimo tak odmiennych połączeń smakowych. Tym razem prosty przepis na naleśniki a la hot-dog. Pyszny i sprawdza się jako smaczna przekąska dla domowników oraz lubiane przez gości danie imprezowe.

Lista składników

  • parówki – 15 sztuk
  • ser żółty – 400 g
  • grzyby leśne lub pieczarki – 500 g
  • majonez – 3 łyżki stołowe
  • jogurt naturalny – małe opakowanie 250 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • ketchup łagodny – 2 łyżki
  • ulubione zioła do smaku

Ciasto na naleśniki robimy tak, jak zawsze z naszego sprawdzonego przepisu. W międzyczasie podsmażamy na patelni grzybki doprawione ulubionymi przyprawami. Później, mając do dyspozycji około 15 naleśników na każdym z nich kładziemy odpowiednią porcję smażonych grzybów. Trzeba trzymać się jednej strony naleśnika, tak aby można było potem dokładnie zwinąć go w rulon. W dalszej kolejności na każdym naleśniku kładziemy po jednej parówce zawiniętej kilkoma plastrami sera żółtego (ilość sera uzależniona od indywidualnych upodobań). Tak przygotowane naleśniki zwijamy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Całość zapiekamy w piekarniku około 15 minut, do momentu aż ser będzie odpowiednio roztopiony. Możemy też położyć po jednym plasterku sera na wierzchu każdego naleśnika. Oznaką, że danie jest gotowe będzie właśnie odpowiednio płynna, nie przesuszona konsystencja sera.

Do tego rodzaju naleśników doskonale pasuje sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego oraz majonezu. Wystarczy małe opakowanie jogurtu, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu łagodnego, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz ulubione zioła. Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć i mamy gotowy sos czosnkowy do naszych naleśników a la hot-dog. Dobrze jest go przyrządzić wcześniej i włożyć do lodówki. Schłodzony smakuje najlepiej.

Jak widać mając opanowany przepis na idealne ciasto naleśnikowe jesteśmy w stanie wyczarować tyle odsłon tego dania ile tylko sobie wymarzymy. Wystarczy tylko odrobina wyobraźni i możemy stworzyć mnóstwo słodkich wersji z konfiturami, bitą śmietaną, bakaliami, czy czekoladą, ale także wytrawnych obiadowych dań głównych bogatych w smaczne i różnorodne dodatki.