Śniadanie Dania mięsne

Schab w herbacie

Schab gotowany w herbacie. Tak, tak dobrze czytacie. Do tego masa ziół, przypraw i mamy naprawdę odlotowy w smaku schab. Mamy też przy okazji po ugotowaniu takiego schabu naburmuszonego Królisia (doświadczalnego) i jego focha z przytupem… Mamy ciche dni, bo Króliś jest obrażony i zdegustowany naszą niesubordynacją. Nie może uwierzyć, że Konefka była tak bezczelna, że zrobiła była “miensko”

Fochem Królisia się nie przejmujecie, ma je tak często, że była szansa się przyzwyczaić. Z cichych  dni nawet się cieszycie i w duchu odwalacie taniec radości, ale na zewnątrz powieka Wam nie może drgnąć. Jak Wam drgnie, Króliś po złośliwości, że cieszycie się z jego milczenia, gotów znów otworzyć paszczę. Tego nie chcemy.

Wy w błogiej, cudownej ciszy delektujecie się pychotkowym, kruchym schabem, najlepszym na włąsnoręcznie upieczonym chlebku, a Króliś gdzieś tam w kątku zapycha się sałatą i łypie na Was wzrokiem mordercy. Dzięki Bogu jesteście przyślepawi i wzrok  mordercy macie w d…  lub nawet i głębiej.


Królisiową ciszą i schabem delektujcie się mlaszcząc głośno, żeby łajzę jeszcze bardziej zdrażnić…jest wtedy szansa, że ciche dni będa trwały dłużej. Dobrze przemyślcie strategię, zeby jak najwięcej tej ciszy dla siebie ugrać…pamiętając słowa piosenki “Nic nie może przecież wiecznie trwać, Co zesłał los, trzeba będzie stracić” Anna Jantar

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 15 mins
12 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 kawałek schabui ok. 1 kg – 1.20
  • 2 łyżki soli
  • Na zalewę:
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki jałowca
  • 2,5 łyżki soli
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kolendry
  • 6 to rebek herbaty Lipton
  • 2 -2,5 l wody
  • Dodatkowo:
  • * siatka do wędzenia (Ja użyłam czystą, nową pończochę)

Sposób wykonania / Instructions:

  • 1 kg mięsa = 1 godzina gotowania
  • Schab oczyścić z błonek. Następnie umyć, natrzeć dokładnie solą i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Na drugi dzień opłukąc mięso i umieścic w siatce wędzarniczej.
  • W garnku zagotować składniki na zalewę. Dodac torebki herbaty i szynkę. Upewnić się, że woda pokrywa dokłądnie schab.
  • Na każdy 1 kg przypadała 1 godzina gotowania. Gotowć schab tyle ile waży. Po tym czasie zestawić z gazu i zostawić w zalewie do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem osuszyć na papierowym ręczniku

źródło inspiracji https://pieprzyczfantazja.pl/2020/09/szynka-gotowana-w-herbacie-jak-wedzona/

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating