Drugie dania

Schab w marynacie sojowo musztardowej

Schab w marynacie sojowo musztardowej. Jak mi podrzucono przepis na to mięso, to mnie się oczka zaświeciły, bo ja mięsko to lubię, ale wiedziałam, że Króliś ( doświadczalny ) to zachwycony nie będzie. Zaś będzie darcie kotów, że go chce zabić i inne brednie. W tym przypadku jednak byłam tak napalona na mięso, że stwierdziłam, że najwyżej Króliś będzie się pakował jak mu sie nie podoba, albo zdychał z głodu. Summa summarum skończyło się bez ekstremalnych rozwiązań. Ja z przyjemnością zjadłam pycha mięso marynowane w sosie sojowym, miodzie, musztardzie, papryce i innych wynalazkach. Króliś nadal żyje, mięso zjadł ale rzucał piorunami z oczu. Ja ślepa więc jego kurwiki w oczach miałam w głębokim poważaniu i ze smakiem pałaszowałam obiad.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 3 hrs 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 kg schabu
  • Na marynatę
  • 200 g płynnego miodu
  • sok z 3 pomarańczy
  • 100 ml sosu sojowego (ciemnego)
  • 30 g brązowego cukru
  • 20 g wędzonej papryki w proszku
  • 10 g tartego imbiru
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 g cynamonu
  • 10 g musztardy francuskiej

Sposób wykonania / Instructions:

  • Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać mieso marynatą. Przykryć folią aluminiową i odstawić na 2 godziny. Można też na całą noc. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 60 minut.

źródło inspiracji https://www.facebook.com/watch/?v=1374372069567722

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating