Ciasta

Sernik z wiśniami i pianką

Sernik z wiśniami i pianką. Dzień kobiet, dzień kobiet…niech każdy się dowie, że dzisiaj jest święto dziewczynek. Skoro Dzień Kobiet to i ciasto na Dzień Kobiet. Dziś macie swój dzien i Królisia ( doświadczalnego ) możecie mieć w głebokim poważaniu. Dziś skupiacie się na sobie, swoich potrzebach ( w inne dni też oczywiście możecie, ale dziś macie to przyznane odgórnie ). Dziś leżycie, pachniecie, Królisiowi ze swoimi roszczeniami każecie się bujać i bez krępacji obżeracie się obłędnym sernikiem z wiśniami i delikatną pianką z białek i gęstej smietanki. Jak nie macie serniczka wysyłacie Królisia po jakąś pychotkę w te pędy do cukierni. Niech się Króliś postara a nie kolejny raz przywlecze zwiędłe goździki i rajstopy.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 14 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasteczkowy spód

  • 100 g masła (roztopionego)
  • 300 g kakaowych herbatników

Na sernik

  • 750 g 3-krotnie mielonego lub bardzo gęstego sera wiaderkowego
  • 425 g mleka słodzonego (skondensowanego)
  • 3 jajka
  • 1/2 budyniu (opakowanie 35 g)

Na wiśnie

  • 2 puszki Princes Fruit Filling Black Cherry
  • 1 galaretka wiśniowa

Na ptasie mleczko

  • 6 białek
  • 9 listków żelatyny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 300 ml śmietany kremówki 36%

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasteczkowy spód

  • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na sernik

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić po koljei wszystkie składniki i zmiksowac tylko do połączenia składników. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec w kąpieli wodnej przez około 60 min w temperaturze 170 C.
  • Studzić przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut, po czym chwilę przy uchylonych (najlepiej włożyć drewnianą łopatkę w drzwiczki), a następnie wyjąć i studzić całkowicie w temp. pokojowej. Wstawić do lodówki.

Na wiśnie

  • Zawartość puszek umieścić w rondelku, podgrzać ( nie doprowadzać do wrzenia ). Wsypać galaretkę i wymieszać. Wystudzoną mase wylać na sernik. Wstawić do lodówki, do stężenia

Na ptasie mleczko

  • Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypywać po łyżce cukier cały czas ubijając, a następnie wlać powoli rozpuszczoną żelatynę. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę. Połączyć obie masy i delikatnie wymieszać.Masę wylać czereśniową warstwę i wstawić do lodówki, do stężenia

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating