Ciasta Serniki Uncategorized

Sernik ze śliwkami- Cheesecake with plums ( English version below )

 

Z czym jeszcze poza dynią kojarzy mi się jesień ? Oczywiście ze śliwkami . Nie mogło ich zabraknąć na moim stole podczas kulinarnych szaleństw . Owoce zamknięte w masie serowej z czekoladową kruszonką . Idealne na jesienny wieczór do filiżanki kawy

Składniki na kruche ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • poł łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków

Do miski wsypać wszystkie składniki  i wyrobić między palcami, do momentu kiedy powstaną grudki z ciasta .Tortownicę o średnicy 24 cm wylożyć papierem do pieczenia Połowę kruszonki wysypać do formy .Wylepić ciastem spód i  podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 – 18 minut. Drugą połowę zostawić na wierzch sernika

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu quark lub białego twarogu
  • 500 g serka ricotta
  • 2 duże jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 szklanka drobnego cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki . Miksować krótko . Tylko  do połączenia się składników żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej .Napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.

Dodatkowo

  • 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych

 

Masę serową wylać na podpieczony spód, na jej wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem ku górze . Owoce posypać pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut lub do wypieczenia sernika. Przestudzić w stygnącym piekarniku.

 

ENGLISH VERSION

Cheesecake with plums

Ingredients for the crumble:

• 170 g of plain flour
• 30 g of cocoa
• half a teaspoon of baking powder
• 130 g of butter at room temperature
• 80 g caster sugar for baking

Pour all the ingredients into a bowl and mix in using your fingers. Keep rubbing the ingredients until the mixture resembles breadcrumbs. Line a 24 cm diameter cake tin with baking parchment paper. Sprinkle half of your crumble into the cake tin and press evenly over the bottom. Bake at 180 ° C for 15 – 18 min. Leave the other half for the cheesecake topping.

Ingredients for the filling :

• 500 g quark
• 500 g ricotta cheese
• 2 large eggs
• 1 pack instant custard
• 1 cup caster sugar
All ingredients should be at room temperature.

Place all of the ingredients in a mixer bowl and mix briefly, only to combine the ingredients. Do not allow for too much air to get into the mix or the mix will rise too much and fall later.

Additionally
• 500 g plums

Pour the cheese mix on top of the baked crumble, then lay plums, cut side upwards. Sprinkle fruits with remaining crumble.  Bake at 175 ° C for about 60 minutes. Switch the oven off and leave it to cool in the oven.

 

Sernik 6.jpg

 

Sernik 8.jpg

źródło inspiracji

http://www.mojewypieki.com/post/sernik-ze-sliwkami

 

 

31 komentarzy

  • Ania - Fabryka Pomysłów

    A czy przepis nie pochodzi z bloga Moje wypieki? Zapisałam sobie go do zrobienia i brzmi dość znajomo, a nie widzę u Ciebie podlinkowania do źródła inspiracji… (http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-ze-sliwkami)
    To nie jest złośliwie napisane. Nie chcę by tak to zostało odebrane. Po prostu to czyjaś praca, że wymyślił przepis, nawet jeżeli zostały wprowadzone małe modyfikacje.

    Reply
    • Efkakonefka

      Masz calkowita racje . Bylam juz zmeczona jak wklejalam przepis i mi to umknelo . Dziekuje za zwrocenie uwagi . Post edytowany i podane zrodlo inspiracji 🙂 Pozdrawiam

      Reply
      • Ania - Fabryka Pomysłów

        spoko zdarza się 🙂 jak smakował sernik? 🙂 Będę go robić akurat w poniedziałek.

        Reply
        • Efkakonefka

          Ja uwielbiam serniki 🙂 i kocham sliwki 🙂 wiec bylam w niebie . Kiedys robilam z powidlami sliwkowymi i ten bardziej chyba przypadl mi do gustu 🙂 Ania daj znac jak twoj wyszedl 🙂

        • Efkakonefka

          Ania widze ze u Ciebie tez smacznie 🙂 bede zagladac 🙂

  • Ania - Fabryka Pomysłów

    a dziękuję bardzo 🙂 u mnie ostatnim czasem staram się, aby było bardziej zdrowo 🙂 wypieków chyba najmniej 😛

    Reply

Zostaw komentarz