Ciasta Ciasta z owocami

Sernikobrownie z frużeliną wiśniową

Sernikobrownie z frużeliną wiśniową. Wszystko fajowe w tym cieście ale ma małą wadę. Stanowczo pachnie malizną. Zwłaszcza jak się ma łasucha w domu, w postaci Królisia (doświadczalnego). Dobrze, że do zdjęcia obkroiłam boki, to coś mi się do kawy zostało. Reszta znikła w zastraszającym tempie. Nie zdążyłam nawet “mrygnąć” okiem i było po cieście. Znaczy dobre było, bo Królis nawet nie mamrotał pod nosem tych swoich zwyczajowych szamańskich zaklęć Jak dobrze słucha się takiej ciszy. Nawet to mlaskanie nie przeszkadza. Jak długo Króliś nie fafluni sie pod nosem, tak długo jest w domu pełnia szczęścia.

Ilość porcji / Servings – 15
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na brownie

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 200 g cukru
  • 135 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na masę serową

  • 750 g twarogu sernikowego (zmielonego, np. z wiaderka lub serka philadelphia)
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki budyniu
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietanki 36% lub 30%

dodatkowo

  • frużelina wisniowa lub wisnie czy czereśnie

Sposób wykonania / Instructions:

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować foremkę o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm. Foremkę wyłozyć pergaminem
  • Masło pokroić na lastry i włożyć do rondelka, dodać połamaną czekoladę i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
  • W oddzielnej misce roztrzepać jajka z cukrem. Do jajek dodać przestudzoną masę czekoladową z masłem i zmiksować na gładką masę.
  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i zmiksować na jednolite ciasto.
  • W misce umieścic ser, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną lub budyń i jajka. Zmiksować do połączenia się składników, następnie dodać śmietankę i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty.
  • Na dno formy wylać brownie, następnie na wierzch wylać masę serową. Na wierzchu, łyżką robić klesky z frużeliny wiśniowej. Można na wierzchu ułożyć same wiśnie czy czereśnie.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut, aż warstwa serowa będzie zastygnięta.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating