Drugie dania Dania bezmięsne Wegetariańskie

Serowe knedle z truskawkami

Serowe knedle z truskawkami. Lato, lato…no a jak lato to przecież dojrzałe, soczyste truskawki. A jak truskawki, to Konefka miała w głębokim poszanowaniu zdanie Królisia (doświadczalnego) i narobiła sobie klusków z truskawkami. Do tej pory Konefka robiła normalne, ziemniaczane knedle, ale tym razem poszła na całość i do ziemniaków dodała sera białego. Jej wredność była tak duża, że klusków narobiła dla samej siebie, jak Króliś był na wyjeździe i nikt jej za uchem nie faflunił, że kluski to Zuo, więc mogła bez skrępowania i wyrzutów sumienia zjeść wszystkie co do jednej z bułeczką tartą, a jakże…a na to jeszcze zasmażka ( Kabaret Otto). Zawsze jak Konefka je coś na wypasie i grzesznego, to przypomina się jej ta piosenka znanego kabaretu…pojedziemy do Pizy po pizze i pyzy…stąd ta zasmażka. Kluski były obłędne, zostało po nich tylko wspomnienie i Konefka nawet Królisiowi nie wspomniała, że jadłą takie rarytasy. Nie, Konefka nie ma żadnych wyrzutów sumienia. Było zajesmaczne. Amen

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na knedle

  • 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 150 g białego sera koziego
  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki
  • dodatkowo
  • 10 truskawek
  • cukier (ja użyłam brązowego)

Na bułke tarta

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania / Instructions:

Na knedle

  • W misce połączyć wszystkie składniki na knedle i wyrobić. Wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie nabierać kawałki ciasta i na dłoni robić z nich placuszek. (Można też ciasto rozwałkować i wycinać kółka szklanką). Na każdym placuszku kłaść truskawkę i ok 1/2 łyżeczki cukru. Skleić palcami i w dłoniach uformować kulkę. Postępowac w ten sposób do wyczerpania ciasta. Mnie z podanej ilości wyszło 10 knedli. Knedle wrzucać do gotującej się lekko osolonej wody i gotować  od wypłynięcia około 3 minut.

Na bułkę tartą

  • Na patelni roztopić masło. Na roztopione masło wsypać bułke tartą i smazyć do zrumienienia. Gotową bułką polać knedle. Można też jak ja, wrzucić knedle na patelnię z bułka tarta i chwile je razem przesmażyć

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating