Drugie dania Uncategorized

Śliwkowy chutney

 

To już moje kolejne chutney jakie robiłam ostatnimi czasy. Było już dyniowe, marchewkowe czy jabłkowe. Tym razem przyszedł czas na śliwkowe. Świetny dodatek do mięs i wędlin. Równie dobrze sprawdza się z serami. Podkreśla smak. Chutney to taka wytrawna wisienka na torcie. 

⦁ 450 g śliwek
⦁ 1 łyżka masła
⦁ duże, winne jabłko
⦁ duża cebula
⦁ 80 g suszonych owoców( rodzynki, żurawina, suszona śliwka, morele)
⦁ kilka nasion gorczycy
⦁ 350 ml octu jabłkowego
⦁ 100 ml wina białego wytrawnego
⦁ 5 goździków
⦁ mały kawałek imbiru (2 cm)
⦁ mała papryczka chili
⦁ 350 g brązowego cukru
⦁ sól do smaku
Śliwki przekroić na pół. Usunąć pestki. Na łyżce masła podsmażyć śliwki. Dodać część brązowego cukru. Podsmażone śliwki przełożyć do osobnego garnka. Do śliwek dodać suszone owoce, pokrojone w kostkę  jabłko, ocet i wino. Posiekany imbir, chili, gorczycę i goździki włożyć do woreczka z gazy i zanurzyć w garnku, wieszając go na jego brzegu, tak by w każdej chwili można było wyjąć przyprawy. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Dodać resztę cukru i sól , mieszać od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje. Gorący sos przełożyć do słoików i od razu zakręcić.

P1012335.JPG

 

 

 

No Comments Found

Zostaw komentarz