Drugie dania

Szarpany chlebowiec

Szarpany chlebowiec. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłam. Gdzieś…kiedyś widziałam w sklepie i zastanawiałam się co to jest i “sczym” to się je. Później jakoś, ktoś wrzucał zdjęcie już gotowej potrawy i wyglądało to całkiem znośnie. Do zrobienia przekonał mnie fakt, że Króliś (doświadczalny) to zeżre a ja będe mogła mu wmówić, że to wieprzowina i będę się przyglądać jak mu mina rzednie. Króliś zjadł ale nie doszukał się smaku wieprzowiny a ryby…No cóż. Ważne, że zjadł bez grymaszenia i nawet stwierdził, że mam to coś zapakować do kanapki do pracy. Eksperyment się powiódł, Można następnym razem kombinować i pobawić się w zrobienie gulaszu. Może tym razem Królik wyczuje łosia. (W sumie wystraczy spojrzeć w lusterko)

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 2 puszki owocu chlebowca odsączone z płynu
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyzki ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania / Instructions:

  • Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać. Rozłożyć zamarynowanego chlebowca na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut.
  • Podawać według uznania, ja podałam z ziemniaczanym puree i pieczarkami.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating