Ciasta

Warstwowy sernik

Warstwowy sernik to kolejna propozycja deseru na letnie dni. Trzy warstwy kremowego sernika. Spodnia z dodatkiem jagód. Środkowa z dodatkiem malin i wierzchnia bez dodatków. Wszystko na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. Wszystko wykończone obłędną ilością jagód. Dla takiego deseru warto zgrzeszyć i zapomnieć o diecie.

Sernik warstwowy

Składniki na spód:

⦁ 40 g masła, roztopionego
⦁ 140 g czekoladowych herbatników , pokruszonych
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
W tortownicy o wymiarach około 23 cm umieścić masę ciasteczkową .Wcisnąć w dno i boki .Wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

1 warstwa
⦁ 500 ml sera białego typu philadelphia
⦁ 200 ml zmiksowanych na mus mrożonych jagód
⦁ cukier do smaku
⦁ 7 listków żelatyny

Mrożone jagody i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować jagody na gładką masę.
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć..
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Połączyć z jagodowym puree. Dobrze wymieszać.
Purre połączyć z białym serem. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Jagodowy mus wyłożyć na herbatniki . Wstawić do lodówki do stężenia.

2 warstwa
⦁ 500 ml sera białego typu philadelphia
⦁ 200 ml zmiksowanych na mus mrożonych malin
⦁ cukier do smaku
⦁ 7 listków żelatyny

Mrożone maliny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować maliny na gładką masę.
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć..
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Połączyć z malinowym puree. Dobrze wymieszać.
Purre połączyć z białym serem. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Malinowy mus wylać na jagodową masę. Wstawić do lodówki do stężenia.

3 warstwa
⦁ 700 ml sera bialego typu philadelphia
⦁ cukier
⦁ cytryna
⦁ 7 listków żelatyny
Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać ser . Wymieszać. Masę serową wylać na schłodzona masę malinową.
Dodatkowo:
⦁ jagody do dekoracji

 

No Comments Found

Zostaw komentarz