Ciasta Uncategorized

Wilgotne ciasto czekoladowe z musem śliwkowym i karmelizowaną śliwką.

 

Obłędnie czekoladowe ciasto z kwaskowym musem śliwkowym. Karmelizowana śliwka przyjemnie się komponuje z musem. Bardzo przypadło mi do gustu to połączenie czekolady i śliwki.  

Dzień wcześniej zrobić śliwkowy curd

Na śliwkowy curd
⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 2 cytryny
⦁ 700 gram śliwek
Śliwki umyć. Przeciąć na pół i usunąć pestkę. Śliwki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru odrobine wody Gotować do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Zblendować na gładką masę.
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać śliwkowe puree.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno sliwkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

 

Na czekoladowe ciasto
⦁ 100 g czekolady gorzkiej (min. 70%)
⦁ 1 szklanka wrzątku
⦁ 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
⦁ 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
⦁ 1/2 łyżeczki soli (domowej soli waniliowej)
⦁ 1 szklanka jogurtu naturalnego
⦁ 2 duże jaja
⦁ 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
⦁ 1 szklanka cukru
Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do tortownicy o szerokości ok 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na koło 45 min lub do suchego patyczka.

Na śliwkowy krem

⦁ śmietana 36 % 600 ml
⦁ cukier puder opcjonalnie
⦁ 750 ml śliwkowego curd
⦁ 13 listków żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Międzyczasie podgrzać śliwkowy curd.
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać ogrzany krem śliwkowy. Wymieszać i lekko wystudzić. Połączyć z ubita kremówką i wyłożyć na czekoladowe ciasto.

U mnie ciasto wykrawane okrągłą foremką i udekorowane karmelizowaną śliwką.

P1013796.JPG

P1013791.JPG

P1013808.JPG

 

 

No Comments Found

Zostaw komentarz