Ciasta

Wilgotne ciasto czekoladowe z pomarańczowym musem

Wilgotne ciasto czekoladowe z pomarańczowym musem. Wiadomo, że pomarańcza to świetne towarzystwo dla czekolady. Ponieważ robiłam jakiś czas temu pomarańczowy krem na bazie masła, żółtek i cukru ( curd ) postanowiłam go wykorzystać do pomarańczowego musu. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe, dzięki dodatkowi gorzkiej czekolady. Pomarańczowy mus z dodatkiem mandarynek świetnie uzupełnia czekoladowy smak. Dodatek gorzkawej, pomarańczowej marmolady na wierzch czekoladowego ciasta przełamuje słodycz musu.

Na pomarańczowy curd
⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 8 -10 pomarańczy
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i wymieszać do powstania gładkiej masy
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno pomarańczową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Powinno to zająć ok 10 min ( u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!! )
Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie

Na czekoladowe ciasto
⦁ 100 g czekolady gorzkiej (min. 70%)
⦁ 1 szklanka wrzątku
⦁ 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
⦁ 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
⦁ 1/2 łyżeczki soli (domowej soli waniliowej)
⦁ 1 szklanka jogurtu naturalnego
⦁ 2 duże jaja
⦁ 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
⦁ 1 szklanka cukru
Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do tortownicy o szerokości ok 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na koło 45 min lub do suchego patyczka.

Dodatkowo
⦁ 1/2 słoiczka marmolady pomarańczowej
⦁ Marmoladą posmarować wystudzone ciasto

Na pomarańczowy mus
⦁ 800 ml pomarańczowego curdu
⦁ 2 galaretki pomarańczowe
⦁ 3 puszki mandarynek w puszce ( ok 300 g każda) odsączonych z soku
Odsączyć mandarynki. Sok odstawić na bok.
Pomarańczowy curd powinien być w temperaturze pokojowej. W razie konieczności przełożyć do szklanej miski. W garnku zagotować wodę i ustawić miskę na garnku, żeby zagrzać krem.
Sok z mandarynek zagotować. W gorącym soku rozpuścić galaretki. Wymieszać z pomarańczowym curdem. Dodać mandarynki. Wymieszać.Wystudzić. Schłodzoną masę wylać na wystudzone czekoladowe ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.

 

JeślJJ

Ciasto pomarańczowe z żurawiną  A tu jeśli lubicie pomarańcze, inne ciasto z wykorzystaniem tych owoców.

No Comments Found

Zostaw komentarz