Go Back
Ilość porcji / Servings - 12
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 340 g mąki pszennej
  • 11 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 jaj
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 175 g miękkiego masła

Na syrop

  • 3/4 szklanki likieru limoncello
  • 200 ml wody
  • 200 g cukru

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • W garnku umieścić rodzynki z 1/4 szkl limoncello. Nastawić na małym ogniu i zagotować. Ściągnąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Przesianą mąkę umieścić w dużej misce, dodać drożdże i sól. Ubić lekko jajka z mlekiem i miodem. Do mąki dodać jajeczna miksturę i miękkie masło. Wymieszać mikserem do połączenia składników. Odcedzić rodzynki a płyn zostawić. Dodać rodzynki do ciasta.
  • Foremkę wypełnić ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Nagrzać piekarnik do 190°C. Piec około 40 min, lub do suchego patyczka.

Na syrop

  • Międzyczasie zrobić syrop. W garnuszku umieścić cukier, zimna wodę. Podgrzewać powoli do rozpuszczenia cukru. Dodać płyn pozostały z gotowania rodzynek i limoncello. Gotować przez kilka sekund i odstawić do ostygnięcia.
  • Upieczone ciasto umieścić w głębokim talerzu i obficie polać syropem. Można dla lepszego efektu ponakłuwać ciasto, żeby syrop wsiąknął do środka. Po kilkunastu minutach odwrócić ciasto do góry nogami i powtórzyć czynność. Ciasto może być zanurzone w syropie. Ważne żeby wchłonęło jak najwięcej syropu. Ma być bardzo wilgotne i z posmakiem likieru limoncello .