Go Back
Ilość porcji / Servings - 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 puszka soczewicy
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 500 g kiełbasy ślaskiej pokrojonej w plasterki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pasty tagine
  • 3 łyzki oleju
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wedzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku rpzeciśnięte przez praske
  • Pieprz (sól opcjonalnie)

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić kiełbasę, cebulę i czosnek, smażyc przez 3 minuty
  • Wsyać ostrą i wędzoną paprykę a następnie soczewicę i ciecierzyce. Chwilę przesmazyc z kiełbasa i dodac pomidory pelati. Dusic razem ok 10 min, Pod koniec dodac koncentrat i pastę tagine
  • Danie powinno mieć konsystencję gulaszu lub dość gęstej zupy.