Go Back
Ilość porcji / Servings - 16
Czas przygotowania / Prep. time: 45 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto pierogowe

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

dodatkowo

  • 250 g sera koziego
  • kilka truskawek pokrojonych w plasterki
  • cukier opcjonalnie
  • 3 łyżki masła

Sposób wykonania / Instructions:

  • Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę
  • Po tym czasie wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać kółka.
  • Na krążkach układać porcję koziego sera, plasterek truskawki i 1/4 łyżeczki cukru. Przykryć kolejnym krążkiem i zlepić brzegi.
  • Układać je na ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wysychały.
  • Potem pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia ( w osolonej wodzie z łyżką oleju ).
  • Podawać z roztopionym masłem i posypane cukrem