Drugie dania Zupy WIELKANOC

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa. Kremowa. Dzięki dodatkowi chrzanu, taka z charakterkiem. Bardzo smaczna z dodatkiem gotowanego jajka i białej kiełbasy. Można też zjeść pieczywem. Jej dodatkowym atutem jest łatwość wykonania. Koniecznie wypróbujcie.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 50 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 2 pory pokrojone w plasterki
  • 2 pietruszki pokrojone w kostkę
  • 2 małe ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1/2 selera pokrojona w kostkę
  • 2 litry wody
  • 200 ml śmietany 30 %
  • kilka kawałków białej kiełbasy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 łyżek tartego chrzanu
  • sól, pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

  • Obrane i pokrojone w kostkę warzywa przysmażyć na patelni.
  • Po kilku minutach przełożyć warzywa do garnka . Zalać je wodą, dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok 30 min, do miękkości warzyw. Wyciągnąć ziele angielskie i liście laurowe, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania dodać biała kiełbasę. Gotować z ziemniakami około 20 minut. Wyjąć kiełbasę i zmiksować blenderem. Do zupy dodać śmietankę i chrzan. Wymieszać. Jeszcze raz zmiksować. Podawać z biała kiełbasą i jajkiem na twardo.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating