Drugie dania

Zupa cukiniowa z pulpetami z indyka

Zupa cukiniowa z pulpetami z indyka. Gęsta, aromatyczna, rogrzewająca zupa z dodaykiem kurkumy i wkładką w postaci pulpecików z indyka. Na wierzchu pokruszony ser feta. Jedna z przyjemniejszych zup, jakie ostatnio jadłam. Króliś ( doświadczalny ) zeżarł prawie całą zupę, mnie na otarcie łez zostały pulpety z indyka.

Filmik na YT jak zrobić zupę

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

✅NA PULPETY

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 3 łyżki płatków gryczanych
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 jajko
  • sól (pieprz)
  • papryka w proszku opcjonalnie
  • zioła prowansalskie opcjonalnie
  • oraz:
  • mąka pszenna do obtaczania pulpetów
  • olej do smażenia

✅NA ZUPĘ

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pietruszka pokrojona w ćwiartki
  • 1 średnia marchewki pokrojona w talarki
  • 2 młode cebulki cebula ze szczypiorem pokrojone w talarki
  • 4 młode średnie ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (jak nie macie może być woda)
  • 300 g cukinii pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego na mniejsze kawałki
  • oregano (tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa,)
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • ser feta lub kwaśna śmietana do dekoracji

Sposób wykonania / Instructions:

✅NA PULPETY

  • Do miski włożyć zmielone mięso. Dodać podduszona na tłuszczu cebulę, pokrojoną w kostkę. Dodać przyprawy do smaku ( zioła prowansalskie wymieszane ze słodką papryką ). Doprawić solą. Wbić jajko. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Dodać około 3 łyżek płatków gryczanych ( Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać jeszcze łyżkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji) Dobrze wymieszać masę, tak żeby dobrze ją napowietrzyć. Formować małe pulpeciki i obtaczać w mące pszennej. Smażyć na oleju na złoty kolor z dwóch stron. Zdjąć z patelni i położyć na papierowym ręczniku, żeby wciągnął nadmiar tłuszczu.

✅NA ZUPĘ

  • Na maśle i oleju podsmażyć marchew, pietruszkę i seler naciowy. Dodać przyprawy i dusić razem kilka minut. Następnie dodać czosnek. Po kilku minutach duszenia dodać ziemniaki. Przesmażyć z pozostałymi warzywami. Następnie dodać cukinię i cebulkę. Dolać wodę lub bulion tak żeby przykryć warzywa. Wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać ok 100 ml słodkiej śmietanki i kurkumę. Chwilę razem pogotować. Podawać z pulpetami i kleksem kwaśnej śmietany lub pokruszoną fetą

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating