Wieprzowina Zupy

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to pomysł na danie jednogarnkowe. Króliś ( doświadczalny ) jak wiadomo już wszystkim wielkim amatorem mięcha to nie jest, ale kto by się codziennie fochami Królisia przejmował. Czasem Konefka też  musi coś zjeść i wtedy mówicie Królisiowi, żeby się ze swoim fochem bujał. Jak nadal będzie fikał, stosujecie szantażyk emocjonalny, że jak nie chce, to niech zdycha z głodu albo je swoje ulubione sklepowe pierogi w wersji na wypasie z ketchupem. Przy takim szantażyku, Króliś się szybko opamięta i będzie Was błagał, żeby dostąpić zaszczytu zjedzenia Waszej niepowtarzalnej zupy, A zapewniam jest o co błagać, bo mamy mięsa po kokardę, mamy pieczarki, paprykę i ziemniaki. Jest wszystkiego dużo. Zupa jest gęsta, dobrze przyprawiona i pikantna jak Wasze wyuzdane sny. 

Tutaj link do filmu jak przygotować zupę https://www.youtube.com/watch?v=ItoeEunflQ0

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 15 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 kg mięsa wieprzowego na gulasz (u mnie ejst to kawałek uda wieprzowego bez kości pokrojonego w grubszą kostkę)
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 200 g pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/ 2 pora pokrojone w talarki
  • 1 pietruszka pokrojona w plasterki
  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 400 g ziemniaków pokrojone w plasterki
  • 3 czerwone papryki pokrojone w paski
  • 1 pomarańczowa papryka
  • sól (pieprz)
  • 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • 2 łyżki papryki wędzonej w proszku
  • tymianek
  • kurkuma

Sposób wykonania / Instructions:

  • W większym garnku rozgrzać olej i na nim podsmażyć mięso z każdej strony. Zrobić to w kilku turach, żeby mięso było podsmażone na złoto. W trakcie smażenia, mięso posypać przyprawami ( tymianek, kurkuma, czerwona papryka ). Pod koniec smażenia ostatniej części mięsa, dodać warzywa ( por, marchew, pietruszka ) Wymieszać, przesmażyć i dodać pozostałe, podsmażone mięso. Dodać czosnek. Następnie dodac pieczarki. Doprawicdo smaku solą, pieprzem i w razie konieczności dodać więcej przypraw. Wrzucić paprykę. Dodać wodę lub bulion, tak żeby przykryć mięso i warzywa. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Następnie dodać ziemniaki. Po kilku minutach wrzucić pomidory z puszki. Pod koniec dodać wędzoną paprykę. Wymieszać i gotować do miękkości ziemniaków.Podawać według uznania. Można podawać z kwaśną śmietaną lub pokruszoną fetą.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating