Bez kategorii

Zupa z liści kalarepy

Zupa z lisci kalarepy. Królik (doświadczalny) ma ostatnio fazę na grzebanie w ogórdku. Coś Konefka czuje, ze jak ją zdrzażni, to Ona też też zajme się ogrodnictwem i pogrzebie Królika. No ale wpierw obowiązki, potem przyjemności. Króliś z tej zabawy w ogrodnika przytargał był do chałupy jakieś zielsko i kazał je przyrządzić. Zielsko zostało przyjęte uśmiechem.

Króliś został pochwalony za wyhodowanie zieleniny a potem zielsko rzucone w ciemny kąt kuchni, mając nadzieję, że na tym zakończy się temat. Niestety Króliś to pamiętliwa bestia i po dwóch dniach wszczął był awanturę, że On nie po to się urabia po łokcie, nie po to dzieci z Afryki głodują, żeby zielsko marnotrawić. Cóż było począć. Konefka zakasała rękawy i zajęła się zielskiem. W roli zielska kalarepa.

Kalarepę Konefka chrupała czasem wieczorem zamiast “ciastków”, ale nie wiedziała, że to ma tez liście. Poszukała jakiś pomysłów i zrobiła zupę. Z takich liści można tez podobno zrobić gołąbki, ale to trochę bardziej pracochłonne niż zupina, a wtedy sie Konefce wybitnie nie chciało. Gołabki będa innym razem, jak Królis przytarga kolejną kalarepę z ogródka. Tym razem powstała zupina z dodatkiem pieczarek i zabielana śmietana. W sumie to Konefka niepotrzebnie się martwiła, bo zupa zaskakująco dobra

Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 250 g ziemniaków w skórce (pokrojone w talarki)
  • 3 marchewki obrane (pokrojone w talarki)
  • 1 pietruszka obrana (pokrojona w talarki)
  • 1 por pokrojony w krążki
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 kalarepa liście poszatkowana
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praske
  • 2 litry bulionu
  • 125 ml kwasnej śmietany
  • ser feta opcjonalnie

Sposób wykonania / Instructions:

  • W garnku umieścić masło. Roztopić. Na roztopiony tłuszcz wrzucić warzywa (marchew, pietruszka, por ) Przesmażyć. Dodać ziemniaki i smażyć dalej. Dodać czosnek, pieprz. Wrzucić pieczarki i znów razem smażyć kilka minut. Wlać bulion. Następnie dodać poszatkowane liście kalarepy. Gotować około 30 min. Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z zupą. Podawać z pokruszoną fetą

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating